Nare jeugdervaringen

Psycholoog Nijmegen bij nare jeugdervaringen

Therapie bij nare jeugdervaringen

De gevolgen van nare of traumatische ervaringen in de kindertijd kunnen voortduren ook al is die tijd al lang voorbij.

Als er een kloof bestaat tussen wat een jong kind werkelijk nodig heeft en wat het krijgt en als er niemand is die hiervan weet of het kind daarin bijstaat, dan lijdt dit kind een ontbering wat het psychisch niet kan verwerken. Een jong kind kan dit namelijk niet in z’n eentje verwerken en moet de betekenis ervan ontkennen. Het raakt dan van zijn gevoelens en behoeften en daarmee van zichzelf vervreemd.


Nare jeugdervaringen

Je steeds op dezelfde dingen stuiten

Als gevolg hiervan ontstaan er diepgewortelde negatieve opvattingen over zichzelf, over de wereld of over het leven, die niet vanzelf verdwijnen met het ouder worden. Deze negatieve opvattingen kunnen reacties in veel huidige situaties sturen, ook al gaat dit niet bewust.

Je merkt bijvoorbeeld dat je vaak in dezelfde situaties terecht komt en je stuit bij jezelf steeds op dezelfde dingen. Hoewel je het verleden het liefst achter je wilt laten, dringt het zich in het heden steeds opnieuw op, hoewel je waarschijnlijk niet beseft dat het hier om zaken uit je jeugd gaat.

Nieuwe mogelijkheden en nieuwe wegen

In de gesprekken help ik je bij het verhelderen van dergelijke situaties. We praten niet over het verleden maar over het heden. Eigenlijk dient zich niet doorvoeld verlies aan en ik help je dit verlies te ervaren.

Een rouwproces kan alsnog op gang komen en de verbinding met je oorspronkelijke gevoelens behoeften kan worden hersteld. Dan ontstaan er nieuwe mogelijkheden en nieuwe wegen om gestalte te geven aan wie je werkelijk bent.

Dit speelt waarschijnlijk in het leven van ieder mens en dit is een proces dat mogelijk voortduurt zo lang je leeft. Maar wees niet ontmoedigd. Als je daaraan werkt zul je je steeds meer bevrijd voelen en beter in staat zijn je “licht” te laten schijnen.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Jacqueline

Neem contact op


Psycholoog Nijmegen Ervaringen van cliënten
Ze is ervaren, deskundig en veelzijdig. Dit alles in combinatie met een grote betrokkenheid ...
Neem contact op

✔ Snel een eerste afspraak

psycholoog nijmegen Psycholoog Nijmegen
wordt gewaardeerd met 4.7 uit 5 sterren op basis van 3 reviews
Ik ben aangesloten bij:

nip-nfg-rbcz
psycholoog nijmegen Psycholoog Nijmegen
Hofstraat 25
6533 XB Nijmegen
Top