Therapie bij boosheid en woede
Woede is een voorbode van kracht.
Ik hoor cliënten vaak een oordeel vellen over boosheid en kwaadheid: boosheid is destructief en je kunt het daarom maar beter niet voelen. Maar als het gevoel van boosheid er niet mag zijn, kom je er mee in de knoop en kan het ondergronds gaan.
Er gaat vaak woede schuil onder depressie, paniek, angst en lichamelijke klachten.
Boosheid als gevoel
Maar hoe kun je dan tegen boosheid aankijken? Het lijkt mij in de eerste plaats belangrijk een onderscheid te maken tussen boosheid als gevoel en boosheid als handeling.
Boosheid als gevoel, is een signaal van je lichaam dat een psychologische behoefte niet is vervuld. Dat is belangrijke informatie. In die zin is woede een vriend. Geen vriendelijke, aardige vriend, maar wel een trouwe vriend, die je laat weten dat jouw grenzen zijn overschreden.
Boosheid zet ook aan tot actie. Als mensen boos zijn, wijzen ze in hun boosheid vaak naar de ander en vellen ze een oordeel over die ander. Als je vanuit dit oordeel over de ander je boosheid op de ander afreageert, dan is de kans op iets constructiefs erg klein.
Met woede omgaan
Hoe kun je dan met woede omgaan?
Neem je gevoel van boosheid serieus, veroordeel jezelf of de ander niet, maar neem even de tijd te onderzoeken wat in deze situatie belangrijk voor jou is: welke behoefte is niet vervuld?
Als je weet wat voor jou belangrijk is, wat jouw behoeften zijn, dan kun je hier vorm aan geven en constructief handelen. Dan is er sprake van psychologische groei: eerst was er angst of depressie, dan woede, vervolgens kracht.
Wil je hiermee aan de slag? Neem dan contact met mij op.
Jacqueline
Veelgestelde vragen
Therapie bij boosheid in Nijmegen >>
Psycholoog Nijmegen >>